Stress: een bron van ontstekingen
Stress kent veel aspecten die op een bepaalde manier in werken op het lichaam. Hoe je het ook went of keert, als je lang teveel stress ervaart dan ga je het ergens een keer merken. Een van de kenmerken van stress is dat er veel laaggradige ontstekingen zijn in het lichaam.
Een laaggradige ontsteking is eigenlijk een chronische ontsteking, waarbij het lichaam continue een lage ontstekingsbelasting heeft, maar waar het immuunsysteem wel continue actief is, in een poging de schade te herstellen. Zelf hebben we een dergelijke ontsteking nauwelijks in de gaten. Het komt geleidelijk, dus merken we eigenlijk niet dat er iets veranderd en vaak zijn de klachten vaag (totdat het op een gegeven moment zo ver uit de hand loopt dat er accute klachten ontstaan).
Wat zijn bijvoorbeeld klachten die kunnen ontstaan door laaggradige ontstekingen? Eigenlijk een hele lange lijst. Hieronder een bloemlezing:
- Aderverkalking
- Allergieën
- Luchtwegproblemen
- Huidproblemen
- Auto-immuunziekten
- Botontkalking
- Chronische pijn
- Depressie
- Diabetes type 2
- Hartproblemen
- Hoge bloeddruk
- Hoge cholesterol
- Libidoproblemen
- Neuropathie
- PCOS
- Reuma
Hoe heeft stress hier verband mee? Aanhoudende stress brengt een verstoring in je hormoonbalans met zich mee, waardoor het lichaam eigenlijk niet in staat is om de schade van de laaggradige ontstekingen op te ruimen. En dan brengen de laaggradige ontstekingen op zich ook nog eens stress op het lichaam met zich mee waardoor een soort vicieuze cirkel ontstaat.
Hoewel het ook belangrijk is om de bron van je stress aan te pakken, kan je het lichaam ook een handje helpen in de goede richting door het verminderen van deze laaggradige ontstekingen. En dan met name via voeding.
Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de omega-vetzuren. En dan met name omega-3 en omega-6. Deze twee vetzuren hebben een belangrijke rol in de regulering van het ontstekingsproces. In het kort komt het erop neer dat omega-6 ontstekingen aanzet. Aan de andere kant zet omega-3 de ontstekingen juist uit.
Het is niet dat het ene vetzuur per se beter of slechter is dan de andere (je hebt beide nodig!), maar je wilt wel de juiste verhoudingen tussen deze twee. In Nederland is de verhouding omega-3 tot omega-6 gemiddeld genomen 1 op 25, waar dit eigenlijk 1 op 3 zou moeten zijn.
Hoe verder jouw verhouding dus aflegt van 1 op 3 des te groter de kans op klachten door laaggradige ontstekingen. En de kans is heel groot dat bij jou de verhouding omega-3 en omega-6 ook niet in balans is.
Gemiddeld genomen krijgt de Nederlander teveel omega-6 binnen (dit zit zo ongeveer in ieder bewerkt product) en veel te weinig omega-3. Die laatste vind je vooral in vette vis.
Maar met af en toe een vet visje bij de maaltijd haal je het helaas niet. Om uit te komen op een juiste balans, zou je al dagelijks vette vis moeten eten (los nog even van de vraag of het dan de juiste vis is).
Voordat je naar de dichtstbijzijnde winkel rent om wat visolie capsules te halen, weet dat niet ieder supplement je even goed zal dienen. De supplementenwereld is helaas vrij van regulatie en er is hoop spul in de markt wat niet doet wat het zou moeten doen. Zeker in de wereld van omega-3.
Belangrijk is vooral om te weten waar je nu staat in je omega-vetzuur verhouding. Gelukkig zijn er tests waar je dit eenvoudig mee kan testen. Dat heeft twee voordelen:
- Je weet waar je nu staat. Misschien heb je helemaal geen suppletie nodig
- Als je wel baat zou hebben bij suppletie kan je na een aantal maanden weer testen om te kijken of je suppletie gewerkt heeft.
Wil jij wat doen aan je laaggradige ontstekingen en de klachten die daarbij horen? En ben je benieuwd of suppletie van omega-3 daarin kan helpen? Stuur mij dan een bericht!