Magnesium, stress en je hormonen uit balans

Door Ellen Bonhof

Wat er gebeurd in je beleving heeft gevolgen voor je lichaam. Tegenwoordig is de meeste stress die wij ervaren afhankelijk van hoe wij tegen bepaalde situaties aankijken. Een boze leidinggevende die in je nek zit te hijgen? Voor de één geen probleem, voor de ander een nachtmerrie en bron van stress.

Maar als jij stress ervaart heeft dit wel degelijk een gevolg voor jouw lichaam. Als de stress maar lang genoeg aanhoudt kan het zomaar zijn dat er bij jouw hormonen een disbalans ontstaat. Dit gebeurd omdat je lichaam in tijden van stress een andere behoefte heeft aan voedingsstoffen, dan wanneer je voldoende rust ervaart.

Een van die voedingsstoffen is magnesium. Magnesium heeft de volgende functies in je lichaam:

  • de vorming van bot en spieren.
  • de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen.
  • het goed functioneren van spieren.
  • een goede werking van een groot aantal enzymen. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken.
  • de energieproductie van de lichaamscellen.

Stress heeft hierin eigenlijk twee kanten die inspelen op een verhoogde behoefte aan magnesium. Aan de ene kant vraag je lichaam om meer, maar aan de andere kant kan je lichaam minder goed magnesium opnemen, doordat de darmen minder goed functioneren bij stress.

Daar komt dan nog eens bij dat de meeste mensen al te weinig magnesium binnen krijgen om optimaal te functioneren. Een belangrijke bron van magnesium is groene groente. De norm volgens het Voedingscentrum is 250 gram groente per dag (en eerlijk gezegd vind ik dit al te laag voor een optimale gezondheid). De gemiddelde Nederlander eet 143 gram groente per dag. Slechts 16% eet ten minste 200 gram groente!

Dus de kans is groot dat je al te weinig binnen krijgt en als je stress ervaart zou je eigenlijk nog meer moeten binnen krijgen!

Stress op zich is al voldoende om ons hormonale systeem uit balans te gooien. Maar als we dan ook nog niet voldoende binnen krijgen van de noodzakelijke voedingsstoffen is er een nog grotere kans op hormonale verstoringen.

Bij veel hormonale verstoring is het altijd handig om iets te doen aan je inname van magnesium. Het is nu eenmaal een voedingsstof met een centrale rol voor de optimale werking van het lichaam. Je zou hier bijvoorbeeld kunnen denken aan een te hoog of te laag gehalte aan cortisol of PMS.

Maar in het bijzonder wilde ik nu de aandacht leggen op een verstoring in oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke hormoon. Zowel een te hoog, als te laag gehalte aan oestrogeen worden in verband gebracht met een te lage hoeveelheid magnesium.

Hoe herken je een te hoog of een te laag gehalte aan oestrogeen? Je kan het onder andere aan de volgende zaken herkennen:

Te hoog oestrogeenTe laag oestrogeen
Heftige bloedingen bij menstruatieBotontkalking (osteoporose)
Gevoelige borstenDoffe, dunne en droge huid
CellulitisHaar droog en dun
Migraine (vlak voor menstruatie)Opvliegers
PMSAankomen
Vetopslag bij benen en billenMeer vetopslag rond de buik
Vocht vasthouden

Gaat alleen magnesium je helpen om je hormonale balans te herstellen? Die kans acht ik klein. Hoewel het je natuurlijk wel kan ondersteunen.

Wat ik je wil meegeven is dat alles in jou met elkaar te maken heeft. Het probleem is niet ontstaan door slechts één ding. Maar door meerdere factoren die verband hebben met elkaar. In jouw herstel is het dus ook belangrijk om in te spelen op meerdere factoren.

Ja, supplementatie kan je helpen, maar het aanpakken van je bron van stress en je hormonale balans is ook belangrijk.

Laatst sprak ik met iemand die overduidelijk al jaren met de nodige stressklachten rondloopt. Dit is niet alleen mentaal vervelend, maar ook hormonaal waren er overduidelijk de nodige verstoringen. Voor diegene zelf was dit het meest zichtbaar in de vorm van een enorme gewichtstoename. Waar zij absoluut niet blij mee is.

Zij had echter de hoop dat als zij weer op haar oude gewicht zou komen dat dan alles beter zou zijn. En met die wens is niks mis. Maar als het probleem niet bij de wortels wordt aangepakt (de stress!), dan zal het afvallen een frustrerend proces worden met teleurstellende resultaten (wat wellicht nog meer stress met zich meeneemt).

Voor balans in je leven moeten lichaam en geest ook in balans zijn. Neem je stress weg en breng je hormonen in balans. En ja, supplementatie van magnesium kan je extra ondersteuning geven.

PS. Als je alleen de weg niet kunt vinden naar minder stress en hormonale balans, ben ik er voor je. Hier kun je eenvoudig contact met mij opnemen.

PPS. Als je op zoek bent naar een goede magnesium kan je die hier vinden. Je krijgt dan 10% korting (ook op eventuele andere bestellingen). Een goede magnesium is niet goedkoop. Maar kwaliteit is belangrijk voor een goede werking.