Hoe je menstruatiecyclus invloed heeft op stress
Het leven kan altijd hectisch verlopen. Soms kan je dat prima handelen. Maar er zijn van die momenten dat zo ongeveer alles je teveel kan lijken. Als vrouw zijnde kan je menstruatiecyclus van invloed zijn op jouw ervaring van stress en of je bijvoorbeeld paniekaanvallen ervaart.
Tijdens de menstruatiecyclus veranderen er de nodige dingen in jouw hormoonbalans. En dat betekent eigenlijk dat jouw lichaam op dag 1 in je menstruatiecyclus net iets anders functioneert dan op dan 20 (een gemiddelde cyclus is 28 dagen, maar dit betekent dat jouw cyclus dus korter of langer kan zijn. Dat is normaal).
Of je het leuk vindt of niet, maar hormonen zijn boodschapperstoffen die voor een deel bepalen hoe wij ons gedragen. Dat kan één van de dingen zijn die invloed heeft op jouw gedrag. Naast natuurlijk zaken als voldoende slaap, rust en voeding (hoewel het natuurlijk zo is dat ook die zaken weer van invloed zijn op je hormoonbalans).
Een hele belangrijke hormonale speler in je menstruatiecyclus (en daarmee op jouw capaciteit om met stress en dergelijke om te gaan) is progesteron. Na ovulatie neemt dit hormoon in hoeveelheid toe. Ongeveer 5 dagen voor je menstruatie is progesteron op zijn hoogst (bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen). Dit is de periode waarin PMS klachten de kop opsteken.
Maar wat doet progesteron in het lichaam? De belangrijkste functie voor de vrouw is dat progesteron ervoor zorgt dat een eventueel bevrucht ei zich goed in kan innestelen.
Maar de aanwezigheid van progesteron doet nog wat anders. Het stimuleert namelijk de ademhaling. Waarom is dat van belang? Hoe meer ik adem, des te beter dat is toch? Nee, helaas niet.
Wanneer je stress ervaart wordt jouw sympatisch zenuwstelsel (SNS) actief. Je fight-or-flight systeem. Als deze meer actief is, zul je waarschijnlijk meer stress ervaren en zal je minder ruimte hebben voor andere stressoren. Je emmertje zit dan snel vol.
Als je parasympatisch zenuwstelsel (PNS, je rest-and-digest systeem) ervaar je meer rust. Je kan meer hebben en je kunt beter relativeren. Je zal dus minder stress ervaren.
Nu is het zo dat jouw ademhalingsstelsel de belangrijkste schakel is tussen je SNS en PNS. Hoe meer je ademt des te meer je SNS actief is. Progesteron stimuleert je ademhaling en daarmee dus ook je SNS!
Je emmer met stress zit dus veel sneller vol! Bij sommige vrouwen kan dit zelfs paniekaanvallen in de hand werken.
Een bijkomend nadeel is dat veel mensen al teveel en verkeerd ademen in hun normale doen. En dus chronisch al met een volle stress-emmer rondlopen. Tel daar dan nog deze periodieke stimulatie van het SNS bij op.
Gelukkig zijn er twee dingen die je kunt doen om weer balans te brengen.
Zaadrotatie voor hormoonbalans
De eerste oplossing is zaadrotatie. Met behulp van 4 verschillende zaden, waar je eenvoudig aan komen in de supermarkt, kan je meer balans brengen in je hormonen. En daarmee klachten rondom je menstruatiecyclus verminderen.
De zaadrotatie bestaat uit 2 fases. Uitgaande van een cyclus van 28 dagen, begint de eerste fase op de eerste dag van je menstruatie. Deze fase duurt ongeveer 14 dagen, tot de dag van de eisprong. Neem tijdens deze fase iedere dag een eetlepel lijnzaad en en een eetlepel pompoenpitten.
Koop het liefst hele lijnzaad en maal deze zelf met bijvoorbeeld een koffiemolen. Gebroken lijnzaad oxideert namelijk snel en heeft dan niet meer de gezondheidseffecten voor het lichaam. Overigens kun je beste alle zaden uit deze zaadrotatie fijnmalen in een koffiemolen.
De tweede fase begint op de dag van de eisprong (gemiddelde dus na 14 dagen) en loopt tot de eerste dag van menstruatie. Neem tijdens deze fase iedere dag een eetlepel zonnebloempitten en een eetlepel ongepeld sesamzaad.
Ademhalingstherapie
Het is mogelijk om je ademhaling te trainen zodat deze minder last heeft van de effecten van progesteron. En je kan ademhaling dus ook zodanig trainen dat je SNS minder gestimuleerd worden in het alledaagse leven. Op die manier is je stress-emmer minder gevuld en kan je beter omgaan met de uitdagingen van het leven. Klachten rondom de menstruatie kunnen dus ook verminderen.
Ademhaling is niet mijn specialisme, maar mocht je op zoek zijn naar een goede specialist, dan kun je die hier vinden.