Waarom stress funest is rondom de menopauze
Voordat ik specifiek in ga op de effecten van stress op de menopauze, wil ik je eerst meenemen in wat er gebeurd in het lichaam als er stress is en wat dit met je doet.
Wanneer je stress ervaart zal je lichaam een cocktail aan stresshormonen vrij laten. Waar cortisol er één van is. Cortisol heeft inmiddels een slechte naam gekregen als “stresshormoon”, maar je hebt dit hormoon zeker nodig om te kunnen functioneren. Alleen als er een teveel is wordt het een probleem.
Een van de effecten van cortisol is dat het de snelle energie voorraden van je lichaam zal aanspreken. Het lichaam denkt dat je moet vechten of vluchten, dus wil het snel energie hebben. Deze energie wordt gehaald uit de glycogeen voorraden van het lichaam. Dit is een vorm van suiker, die dankzij cortisol in de bloedbaan komt als een andere vorm van suiker, namelijk glucose.
Als dit kortdurend is, is dat geen probleem, maar voor langere tijd heeft dit wel een effect. Door de verhoogde hoeveelheid suiker in je lichaam, zal je lichaam insuline aanmaken om dit suiker weer uit de bloedbaan te krijgen. Maar door de stress, zorgt cortisol er weer voor dat het suiker weer terug in de bloedbaan komt. En dus gaat het lichaam nog meer insuline aanmaken om het er weer uit te halen. En zo zit je in een neerwaartse spiraal, die leidt tot insulineresistentie.
Door de grote hoeveelheid insuline, wordt je lichaam er ongevoelig voor. En moet je lichaam nog meer insuline aanmaken om dit te compenseren.
Insulineresistentie heeft een verband met:
- Diabetes Type 2
- PCOS
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholestrol
- Overgewicht
Symptomen van insulineresistentie kunnen zijn:
- Toename gewicht en buikomvang
- Hoge bloeddruk
- Laaggradige ontstekingen
- Vermoeidheid na eten
- Chagrijnig worden als je niet eet
- Hoofdpijn
- Huidproblemen, zoals acne
- Vocht vasthouden
- Veel plassen
Hier zitten een aantal symtomen bij die ook vaak worden toegeschreven aan de overgang naar de menopauze. Symptomen die eigenlijk voortkomen uit stress! Ik ben zelf van mening dat het reduceren van stress het belangrijkste is wat je kunt doen voor een soepelere overgang.
Maar hoe zit het nu met verder met cortisol, stress en menopauze?
Voordat je in de menopauze komt maakt je lichaam oestrogeen en progesteron aan in de eierstokken. In de menopauze stopt de aanmaak van deze hormonen in de eierstokken. Gelukkig maken de bijnieren deze hormonen ook aan, zodat we toch deze belangrijke hormonen in ons lichaam kunnen hebben.
Alleen cortisol wordt ook aangemaakt door de bijnieren. En in tijden van stress is het voor de overleving (er is immers gevaar!) is de aanmaak van cortisol belangrijke dan oestrogeen en progesteron. Deze komen achteraan in de rij van prioriteiten. En als je stress blijft houden, komen ze dus eigenlijk niet aan de beurt.
De symptomen van een tekort aan oestrogeen en progesteron:
- Vaginale droogheid
- Droge huidproblemen
- Urineweg problemen
- Gevoelige borsten
- Menstruatieproblemen
- Opvliegers
- Hoofdpijn
- PMS klachten
- Prikkelbaarheid
- Slaapproblemen
- Vocht vasthouden
En daar heb je wederom een heleboel symptomen die verband houden met overgangsklachten!
Het reduceren van stress is dus een absoluut belangrijke sleutel naar een soepele overgang. Zodat jij kunt genieten van een nieuwe levensfase.