Je emoties laten lopen
Als jij net als ik bent heb je waarschijnlijk nooit geleerd om met je emoties om te gaan. Van huis uit heb ik een hoop liefde meegekregen, maar nooit om uiting te geven aan alle emoties die het menselijk leven kent. Dat is niets ten nadele van mijn ouders, zij hadden het ook nooit geleerd. En zoals ik al zei: aan liefde geen gebrek.
En als je het thuis niet leert waar dan wel? Ons educatieve systeem richt zich alleen op de dingen van het rationele denken. En zeker niet op onze emotionele gevoelswereld.
Wat ik dan wel in het leven heb meegekregen is dat er een tweedeling zou zijn in emoties. Emoties die goed zijn en wel mogen, en emoties die slecht zijn en niet mogen. Dat is natuurlijk de grootste onzin!
Mijn dochter las eens in een boekje dat “je niet verdrietig hoeft te zijn” als je huisdier overlijdt. Wat een onzin! Waarom zou je die emotie niet mogen laten zijn?
Er bestaan geen goede of slechte emoties!
Wij hangen er zelf een label aan van goed/slecht of prettig/niet prettig.
Emoties zijn informatie van het lichaam en de beleving die je hebt in dat moment. Het is niet altijd eenvoudig om emoties onder woorden te brengen. En dat zal waarschijnlijk wel komen omdat woorden (dus ratio en denken) in een ander deel van het brein zit als de gevoelswereld.
Het gaat er ook niet zo zeer om dat we de emotie of het gevoel precies onder woorden kunnen brengen maar wel begrijpen waar het vandaan komt. Want dan kun je er namelijk wat mee.
Wellicht heb je nu de vraag: hoe ga ik hier in de praktijk mee om? Eerlijk is eerlijk het is ontzettend moeilijk om in het moment zelf met emoties om te gaan. Bij het gevoel dat we vreugde noemen zal het niet zo moeilijk zijn om hier in het moment uiting aan te geven.
Anders zal het waarschijnlijk zijn als je iets ervaart wat we vaak boosheid noemen. Dan kan het handig zijn om jezelf even terug te trekken, om de emotie te doorvoelen en te begrijpen wat nu maakt dat jij je zo voelt. Dan kan je er wat mee op een constructieve manier.
Emoties zijn hoe dan ook informatie van het lichaam en die vragen om erkenning. Krop het niet op! Geef er uiting aan op een manier die bij jou past. Schrijf of wees op een andere manier creatief of ga helemaal los op een bokszak! Maar geef uiting!
Kinderen geven vaak direct uiting aan hun emoties. Misschien niet altijd op een handige manier. Als ouder is het de kunst om kinderen te helpen bewust te worden van de emoties die ze ervaren en hoe ze hier uiting aan kunnen geven. Altijd slaan is natuurlijk geen optie.
Stiekem was ik wel apetrots op één van mijn kinderen toen die zei: “Mama! Je geeft mij niet een fijn gevoel! Ik wil je slaan!”. Een duidelijk statement en gaf een mooie opening voor het zoeken naar een oplossing in die situatie.
Ik gun je dat alle emoties er mogen zijn zoals het is. Ik hoop dat ik je hiermee een handvat heb kunnen geven.